Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Најновија дешавања у нашој школи!


Излет ученика млађих разреда

 

У петак, 5.4.2019.године ученици млађих разреда   наше школе имали су организован излет до Великог Градишта.

У пратњи својих учитеља, педагога школе Љиљане Митић и директорке школе Бранкице Макуљевић кренули су пут Великог Градишта. У аутобу су се видела весела дечја лица и чуо се жамор и смех. Сви су са великим нестрпљењем чекали да што пре стигну на своје одредиште.
У сали Културног центра "Властимир Павловић Царевац" ученици су гледали представу " Смехотресни Каламбур", у извођењу Предрага Вуковића-Пеђолина. Представа је поклон председника општине Драгана Милића нашим ученицима.
Да је представа била заиста весела, показују слике, на којима су ученици стално у покрету, смеју се, играју  и певају заједно са Пеђолином. 
Након представе ученици су посетили зграду општине Велико Градиште , где их је примила и обратила им се начелница Општинске управе Велико Градиште, Сузана Ђорђевић. Ученици су јој пренели утиске са представе и захвалили се што наша општина брине о њима. 
Затим су посетили Народну библиотеку "Вук Караџић" ,где су их примиле раднице библиотеке. Показале су ученицима  како изгледа градска библиотека и упознале их са бројним радионицама за децу, при чему су  позвале наше ученике да у наредном периоду и они узму учешће у тим радионицама.

У градском парку ученици су видели бисту  нашег познатог виолинисте  Властимира Павловића Царевца и наше познате глумице Жанке Стокић.  Уживали су у лепо уређеном градском  парку, прошетали се поред Дунава, који је граница између Србије и Румуније, играли се на справама за децу које су у парку  постављене.

Пуни лепих утисака и нових знања о својој општини  вратили су се својим кућама, уз жељу да се овакав излет поново организује. 

Фото галерија Излет ученика млађих разреда 

______________________________________________________________________________________________________________

 

Монодрама "Краљица глумишта-Жанка Стокић"

У среду, 27.3.2019. године у нашој школи је одиграна монодрама  „Краљица глумишта-Жанка Стокић“ у извођењу глумаца Удружења ументика „ Пламен културе“ из Пожаревца. Представа је била изведена пред ученицима старијих разреда, због тежине теме коју је обрађивала. На посебан начин глумица је дочарала нашим ученицима последњу ноћ Жанкиног нимало лаког живота.

Остале су да одзвањају потресне речи велике глумице, неправедно осуђене: "Мој живот се завршио онда када су ме прогнали, отерали са сцене. Узели су ми душу, узели су ми ваздух. Шта је глумица без улоге, то је горе од понижења, горе од смрти!"

Иако је тема монодраме била потресна, и описивала је задње тренутке живота велике Жанке Стокић, осрамоћене и понижене, наши ученици су са великом пажњом слушали текст који је изговарала глумица, богатији новим сазнањима о славној глумици и њеном животу.

 Становници општине Велико Градиште  с' поносом истичу  да је велика српска глумица Жанка Стокић рођена  баш у Великом Градишту, и да је у њену част  у градском парку постављена спомен-биста.

Захваљујемо се општини Велико Градиште и председнику Драгану Милићу  што је нашим ученицима омогућио да погледају представу  „Краљица глумишта-Жанка Стокић“.

______________________________________________________________________________________________________________

Настава страних језика у нашој школи

Кажу да човек вреди онолико колико језика зна. Основна школа „Вук Караџић“у Мајиловцу зато посвећује посебну пажњу учењу страних језика и настоји да обезбеди идеалне услове за учење енглеског и руског језика. У сарадњи са општином школа је опремила посебан кабинет за учење страних језика-фонолабораторију. Кабинет је опремљен засебним кабинама са слушалицама, видео пројектором и рачунаром са интернет конекцијом. Употреба савремених наставних средстава подстиче већу мотивисаност код ученика и боље усвајање наставних садржаја, што се и одражава у успеху ученика на такмичењима. Међутим, постоји нешто што је још важније од тога. Улагањем средстава у учење страних језика код ученика се развија оно најважније- радозналост и позитиван став према другим културама, религијама и нацијама. Ми ,наставници страних језика, настојимо да код наших ученика развијемо пре свега љубав према учењу страних језика и да их упознамо са свим сличностима и разликама између наше земље и земаља чији језик предајемо.Наша школа је мала ,али великог срца и увек је спремна да својим ученицима пружи најбоље услове за њихово обрзовање.

Унашој школи наставу страних језика држе наставница енглеског језика Валентина Симић и наставница руског језика Милена Петровић.

Ученице осмог разреда, Софија и Николија Стокић су на сликовит начин приказале стране  језике које уче у школи.

Валентина Симић, наставница енглеског језика

______________________________________________________________________________________________________________

Креативна радионица Раброво

У ОШ "Милутин Миланковић" у Раброву, која је била школа домаћин, а у организацији ДУ општина Велико Градиште и Голубац, 15.3.2019. године, одржала се Креативна радионица, на тему ХУМОРОМ ПРОТИВ СТРАХА.

Учешће је узело, као и сваке године, шест школа општина Велико Градиште и Голубац. Ученици су својом креативношћу представили страх на духовит начин. 

Екипу наше школе, чинили су ученици млађих разреда из Мајиловца, који су освојили треће место.

Све екипе су дипломама награђене за прво, друго и треће место, а сви учесници су од школе добили захвалнице за учешће у радионици.

Велико хвала ОШ "Милутин Миланковић" за гостопримство и добру атмосферу из које су ученици изашли задовољни и весели. 

______________________________________________________________________________________________________________

У сусрет пролећу

Топло сунце је  обасјало нашу школу, ушетало у учионице, измамило весела лица наших ученика, родитеља и учитењица.

Ученици подручног одељења у Курјачу , заједно са својим родитељима су организовали пролећно спремање школе и школског дворишта. Обојили су школу веселим бојама и уредили школско двориште. Заједно са родитељима и учитељицама  посадили су дрво у школском дворишту и цвеће на улазу у њихову школу.  Правили су цветове од хамера и папира, и украшавали прозоре својих учионица.  

Ученици млађих разреда у Мајиловцу су заједно са својом учитељицом  украсили своју учионицу.

______________________________________________________________________________________________________________

Часопис "Клик"

У првом броју часописа "Клик" наша школа се представила репортажом о  посети наших ученика председнику општине Велико Градиште.  Ученици   Александра  Јовановић, Алекса  Младеновић, Анђела Којић и Николија Стокић, посетили су  председника општине Драгана Милића  у пратњи директорке школе Бранкице Макуљевић и педагога Љиљане Митић. Ученици су упознали председника са бројним активностима којима се бавио Ученички парламент наше школе. 

Часопис "Клик" је часопис ученика основних школа Браничевског управног  округа, и посвећен је свим ученицима, наставницима и школама са територије округа. Уређивачка  политика часописа је  да се у сваком часопису објављују радови ученика, активности у школи, услови рада или неки значајни догађаји везани за школу.

Прва страна часописа "КЛИК"

Текст о нашој школи у часопису "КЛИК"

______________________________________________________________________________________________________________

Светски дан енергетске ефикасности

Поводом 5.марта,Светског дана енергетске ефикасности, ученици петог разреда наше школе заједно са наставником Технике и Технологије Бранком Дејановићем организовали су квиз на ком су и учествовали. Најбољи ученици су награђени мајицама, а сви присутни понели су лепо расположење и нова знања са часа ТиТ.
Велико интересовање ученика да кроз игру примају и усвајају нова знања и вештине мотивише нас као школу да и даље организујемо часове у којима ће се користити различита наставна средства.
Светски дан енергетске ефикасности се обележава сваког 5. марта почев од 1998. године када је у Аустрији био уприличен први међународни састанак с фокусом на ову тему. Његова сврха је да подигне свест људи о неопходности смањења потрошње енергије кроз разумно и одрживо коришћење енергетских ресурса.

Фото галерија Светски дан енергетске ефикасности 

______________________________________________________________________________________________________________

Стручно усавршавање запослених у школи

У нашој школи је у петак 1.3.2019. године, од 12.00 часова организовано стручно усавршавање запослених на тему "ПРИМЕНА ИНДИВИДУАЛИЗОВАНЕ, ПРОБЛЕМСКЕ, ПРОГРАМИРАНЕ И

ЕГЗЕМПЛАРНЕ НАСТАВЕ У ШКОЛИ" , које је реализовао  дипл. педагог Бојан Грујић.

Семинар ''Примена индивидуализоване, проблемске, програмиране и егземпларне наставе у школи'' акредитован је за школску 2018/19, 2019/20. и 2020/21. годину, реализује се за област ОПШТА ПИТАЊА НАСТАВЕ, а обезбеђује развијање компетенција за поучавање и учење (К2) и приоритетан је за област унапређивања компетенција наставника у области планирања и реализације наставе оријентисане на исходе (подизање нивоа методичких знања релевантних за циљеве и исходе предмета/области) (П3). Овај семинар налази се у Каталогу програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника за школску 2018/19, 2019/20. и 2020/21. годину , под редним бројем 552. По реализацији семинара сваки учесник добија Уверење о савладаном програму стручног усавршавања.
Семинар  траје 1 дана, и носи 8 бодова стручног  усавршавања.

(1) Типови наставе у једноразредним и комбинованим одељењима

Класификација наставе према различитим критеријумима; једноразредна и комбинована одељења и организација рада; најчешће коришћени типови наставе; проблеми који се појављују у току рада и како се превазилазе; управљање одељењем и комбиновање различитих дидактичких система.

Радионица: Начини комбиновање различитих дидактичких система и типова наставе у једноразредним и комбинованим одељењима.

(2) Индивидуализована настава и учење


Појам, значај, етапе и облици индивидуализације наставе и учења; индивидуалне разлике међу ученицима; израда сценарија за час по моделу индивидуализоване наставе; задаци на три нивоа сложености у оквиру индивидуализоване  наставе и учења; предности и слабе стране индивидуализоване наставе

Радионице: Израда задатака на три нивоа сложености. Превођење писаних припрема на Блумове компетенције.

(3) Програмирана настава и учење

Основне карактеристике и принципи програмиране наставе и учења; врсте програмиране наставе: линеарни, разгранати и комбиновани тип; предности и слабе стране програмиране наставе.


Радионице: Израда сценарија часа по моделу програмиране наставе. Употреба образовног софтвера у програмираном моделу рада на програмираним и полупрограмираним матерјалима.

(4) Проблемска настава и учење

Појам и значај проблемске наставе и учења; проблемске ситуације и етапе у решавању проблема;  предности и слабе стране проблемске наставе.

Радионице: Израда сценарија за час по моделу проблемске наставе. Разлике између проблемског модела рада и традиционалног наставног часа.

(5) Егземпларни моделинаставног рада

 

Основне карактеристике и структура егземпларне наставе; израда сценарија за час по моделу егземпларне наставе; комбинација егземпларне и индивидуализоване наставе кроз конкретне примере; предности и слабе стране егземпларне наставе.

Радионице: Израда сценарија за час по моделу егземпларне наставе. Тимска настава и интегративни приступ у раду.

Проблемска настава

______________________________________________________________________________________________________________ 

Издавачка кућа "Едука"

 У нашој школи је у уторак 26.2.2019. године одржано предавање  сарадника издавачке куће "Едука", коме су присуствовали наставници и учитељи.  Присутни су упознати са дигиталним уџбеницима и  "Едука" порталом.   

Издавачка кућа "Едука" је признати издавач у Србији са дугом традицијом. 

eduka

 _____________________________________________________________________________________________________________

Школска слава Свети Сава 27.1.2019. године

Учимо децу да иду путем светосавља и православља!

27.1.2019. године ученици и њихови наставници и учитељи су на свечан начин обележили школску славу Светог Саву. Ученици у подручном одељењу су присуствовали резању колача у цркви, и извели пригодан програм. Ученици млађих разреда из Мајиловца и Курјача заједно са својим друговима извели су свечану приредбу у централној школи у Мајиловцу, у присуству бројних гостију. Председници МЗ Курјаче и Мајиловац поделили су пакетиће деци из вртића и ученицима млађих разреда. Ученици подручног одељења у Ђуракову су приредили пригодан програм за своје родитеље.

Фото галерија Школска слава Свети Сава

фото галерија Школска слава Свети Сава 27.1.2019.године

______________________________________________________________________________________________________________

Визија Ученичког парламента наше школе

Са оваквим начином размишљања наши ученици сигурно расту у добре људе!
На нама је да овакве и сличне идеје препознамо и подржимо!

______________________________________________________________________________________________________________

У гостима код председника општине Драгана Милића

 

Председник општине Драган Милић је дана 14.1.2019. године  приредио пријем  за  представнике Ученичког парламента наше школе. Ученици   Александра  Јовановић, Алекса  Младеновић, Анђела Којић и Николија Стокић, дошли су у посету председнику општине  у пратњи директорке Бранкице Макуљевић и педагога Љиљане Митић.  Пријему је присуствовала и општински просветни инспектор Сања Стојадиновић. Повод гостовања наших ученика била је хуманитарна акција коју су ученици наше школе осмислили и реализовали, како би помогли породици Савић из Курјача. Труд наших ученика је запажен и похваљен од стране председника, који је изразио изузетно задовољство што тако млади већ имају у себи развијену хуманост и зрелост.

“Задовољство ми је што имам прилику да вас примим и што сте и поред свакодневних обавеза у школи, успели да формирате и Парламент. Организовали сте доста ствари за четворочлани парламент. Најважније је што сте, поред тога што сте одлични ђаци, показали и хуманитарну страну, што је најбитније да сутра постанете и добри људи. Ово је велики корак који сте направили, а лепо је што сте све сами осмислили. Чеситам вама, вашим породицама и наставницима од срца.“, рекао је председник Милић. 

Више детаља о посети можете прочитати на сајту општине Велико Градиште 

______________________________________________________________________________________________________________

Празници нам стижу

Уз песму, игру, маскембал и лутрију испратили смо стару годину и са радошћу дочекујемо Нову! Нека нам Нова година свима донесе здравље, радост у срцу и мир у души. Срећну Нову 2019. годину желе Вам ученици, наставници и директор наше школе!

Фото галерија Срећна Нова 2019. година

______________________________________________________________________________________________________________

 

Уручивање поклона помоћи породици Савић из Курјача

 

 

Дана 28.12.2018. године  су ученици нашe школе , представници Ученичког парламента, у име свих ученика и запослених наше школе, предали поклон помоћи породици Савић из Курјача, уз жељу да им 2019. година буде радоснија. Подршку ученицима приликом уручивања поклона пружили су председниk  Школског одбора  Биљана Јовановић и Савета  родитеља  Јован Јоцић, педагог Љиљана Митић и директор школе Бранкица Макуљевић . На овај начин успешно је реализована хуманитарна акција коју су осмислили ученици наше школе.

Породица Савић је претрпела материјалну штету, када је изгорела породична кућа у којој је породица живела.

Осмеси на лицима чланова породице Савић која је примила поклон помоћи и на лицима наших ученика су најлепша порука и дар, да дарујући другима оплемењујемо себе. 
Браво за наше ученике!

______________________________________________________________________________________________________________

Презентација дигиталних уџбеника е-учионице

27.12.2018. године 

Одржана је презентација дигиталних уџбеника е-учионице у Основној школи "Вук Караџић" у Мајиловцу. Презентацији је присуствовао Радиша Ђорђевић, саветник и сарадник, као и колеге из Основне школе "Миша Живановић" Средњево. Презентацију је водила наставница српског језика у овој школи, Оливера Матић. На презентацији је асистирао ученик петог разреда наше школе, Марко Марковић.

Презентација је оцењена највишом оценом, и вредна наставница је похваљена од стране саветника и сарадника Радише Ђорђевића, уз закључак да је потребно мотивисати што већи број наставника да се на овај начин стручно усавршавају и обучавају.

______________________________________________________________________________________________________________

Посета министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића општини Велико Градиште

 7.12.2018. године Општину Велико Градиште посетио је министар   просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, са  његовим сарадницима , државним секретаром Аном Милићевић Ланговић,помоћницом министра просвете за инвестиције Споменком Симовић И Ненадом Радићем,посебним саветником и шефом кабинета министра. Након обиласка нове зграде  школе у Средњеву и Гимназије "Милоје Васић" у Великом Градишту, министар је одржао радни састанак са председником наше општине Драганом Милићем, начелником Браничевског управног одбора Александром Ђокићем, начелником школске управе Пожаревац Велишом Јоксимовићем, и са директорима основних и средњих школа општине Велико Градиште, и директорком предшколске установе. Овом састанку је присуствовала и директорка наше школе Бранкица Макуљевић.

______________________________________________________________________________________________________________

Хзманитарна акција "Рука која деје увек је изнад оне која узима"

У суботу 8.12.2018. године је у нашој школи успешно реализована хуманитарна акција "Рука која даје увек је изнад оне која узима", коју су осмислили чланови Ђачког парламента заједно са педагогом школе Љиљаном Митић, а остали ученици и наставници подржали. Ученици су се  игром и песмом представили својим друговима, родитељима и наставницима, Пријатна атмосфера и насмејана лица ученика, запослених у школи и присутних родитеља су највећа награда и мотивација свима нама да се и у наредном периоду осмишљавају и реализују овакве акције!

Сва прикупљена новчана средства биће намењена за куповину грејног тела -пећи,   за породицу Савић из Курјача, чија је кућа  изгорела у пожару. 

Фото галерија хуманитарна акција "Рука која даје увек је изнад оне која узима"

 

______________________________________________________________________________________________________________

ПРЕЗЕНТАЦИЈА ДИГИТАЛНИХ Е-УЏБЕНИКА ИЗДАВАЧКЕ КУЋЕ БИГЗ

У нашој школи су 6.12.2018. године  представљени е-уџбеници издавачке куће БИГЗ, који су намењени ученицима и њиховим наставницима.

„Дигитални е-уџбеник је електронска верзија БИГЗ-овог уџбеника и намењен је ученицима. То је интерактивна варијанта постојећег уџбеника, која садржи мултимедијалне додатке: галерије фотографија, видео и аудио-записе, 3Д анимације, квизове и сл. Осим тога, е-уџбеник садржи алате помоћу којих ученик може сам да означава текст лекције, заокружује одређене делове и додаје садржаје лекцијама у виду слика, текстова, аудио и видео-материјала и интернет линкова.

Да би ученик постао корисник е-уџбеника, потребно је да се региструје на Школски портал и помоћу посебног кода преузме с Портала свој примерак е-уџбеника. Кôд се налази на предњој или задњој страници штампаног уџбеника. Уџбеник се може користити на три уређаја: на рачунару, таблету и паметном телефону.

Е-уџбеник нуди изузетно широке могућности приликом коришћења у настави. Помоћу алата за означавање и подвлачање наставник може помоћи ученицима на часу да одвоје битно од небитног. Приложени мултимедијални садржаји омогућавају наставнику да додатно објасни лекцију. Они могу да надоместе и недостатак неких наставних средстава (нпр. географских карата или опреме за извођење лабораторијских вежби).“ –објаснио је Борисав Илић, промотер БИГЗ школства, присутним наставницима и учитељима.

Фото галерија Презентација е-уџбеника 

______________________________________________________________________________________________________________

Угледни Дигитални час

6.12.2018.године
Данас је у нашој школи реализован Угледни Дигитални час у кабинету Српског језика. 

У сусрет осавремењавању наставе и школа, дигитална учионица све више заузима место у нашим кабинетима и учионицама. Како се интересовања и способноси ђака мењају, тако и наставник развија у себи вештину којом ће задржати пажњу својих ученика. У складу с тим, наша школа већ увелико користи дигиталну опрему.
На конкурс министарства „2000 дигиталних учионица“, односно „Дигитални наставник – дигитална учионица“ пријавила се наставница српског језика Оливера Матић, која је завршивши обуку награђена дигиталном опремом од стране министарства, а од школе интерактивном таблом.
Било је предвиђено да се одржи један угледни дигитални час у присуству ментора који је ту обуку водио, што је и обављено 6.12.2018. у веома занимљивој и едукативној атмосфери. О томе говоре и фотографије...Часу је присуствовала директорка школе, педагого и наставници и учитељи. Ђаци су се бавили заменицама њиховој употреби у свакодневном животу.

Све похвале вредној наставници!

______________________________________________________________________________________________________________

Дан науке

30.11.2018. године наши ученици су наставни дан посветили науци. Они су са својим наставницама Катарином Ђорђевић-Ацић, Невеном Луковић и Оливером Матић обишли Ботаничку башту у Београду, Фестивал науке на Сајму, Музеј науке и технике и Музеј Николе Тесле.

Фото албум Дан науке

______________________________________________________________________________________________________________

Поклон нашој школи од општине Велико Градиште и председника општине Драгана Милића Интерактивна табла за кабинет Биологије

Нова интерактивна табла, коју је обезбедила општина Велико Градиште, уручена је 22.11.2018. године ученицима Основне школе “Вук Караџић“ у Мајиловцу. Таблу је ђацима предао на коришћење председник општине, Драган Милић, који је школу посетио са својим сарадницима. Том приликом наши гости су обишли и друге кабинете у школи.

Текст са сајта општине Велико Градиште: 
"Нова интерактивна табла, коју је обезбедила општина Велико Градиште, уручена је данас ученицима Основне школе “Вук Караџић“ у Мајиловцу. Таблу је ђацима предао на коришћење председник општине, Драган Милић, који је школу посетио са својим сарадницима.

“Задовољство ми је што чујем да улагање даје резултате, ово је девета табла, а иначе четрдесет и друга табла у свим нашим школама што није мала ствар за три основне и једну средњу школу ако знамо да једна табла, са пратећом опремом, кошта отприлике 1.500 евра. Ми ћемо и даље да чинимо напоре да се купују квалитена учила, не само табле него и друга учила потребна деци да би се квалитет наставе подигао сваке године за степеницу више.“, рекао је председник општине додавши да ће општина ова издвајања пропратити и наградама које већ десетак година додељује најбољим ђацима на републичким такмичењима, “вуковцима“ и спортистима.

Како је рекао, улагање у образовање и просвету није трошак већ инвестиција која се кад-тад врати док квалитетним социјалним програмом општина настоји да стимулише и повећање наталитета.

Захваливши на поклону, директорна ОШ “Вук Караџић“, Бранкица Макуљевић, истакла је важност квалитетних наставних средстава у школи за унапређивање наставе: “Ми користимо модерна наставна средства, надамо се и радимо на томе да наш рад буде испраћен радом наших ученика и да ће они да дају неке посебне резултате. Оно што је битно за наше ученике је то да они од првог разреда већ знају шта је интерактивна табла и да је сва подручна одељења имају.“.

Овом приликом, представници општине обишли су и остале учионице као и модерне кабинете за језике и информатику где се настава, такође, одвија на савременим училима."

Медији који су испратили посету председника општине Драгана Милића  нашој школи: 

Сајт Општине Велико Градиште, текст и видео можете погледати овде

Sat Tv, текст и видео можете погледати овде 

Реч народа , текст можете погледати овде

UrbanCityRadio , текст и видео можете погледати овде

Hit radio, текст и видео можете погледати овде

______________________________________________________________________________________________________________

Међународни дан толеранције

Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу (UNЕSCО) установила је Међународни дан толеранције 1995. године. То је дан који све на свету подсећа на поштовање и уважавање другачијих од нас.

И у нашој школи је 16.11.2018. године обележен Међународни дан толеранције. На првом часу ученици су са својим наставницима и учитељима разговарали о значењу речи толеранција.

Порука наших ученика је : 

,,Толеранција је поштовање, прихватање и уважавање богатства различитости у нашим светским културама, наша форма изражавања и начин да будемо људи. “

 Ученици млађих разреда наше школе заједно са својом учитељицом Биљаном Јовановић кроз игру речи и цртежа су приказали шта за њих значи толеранција. Први час су посветили разговору о толеранцији, цртали су и писали радове на задату тему, а затим својим радовима украсили школски пано.

______________________________________________________________________________________________________________

Инспиративни сусрет са Весном Мирило, ауторком интернет стране "Високо сензитивне особе" и програма "Пригрли своју сензитивност"

Дана 15.11.2018. године наша школа је угостила Весну Мирило, ауторку интернет стране која говори  о високосензитивним особама. У дружењу са ауторком дотакли смо се битних тема које су нама као просветним радницима јако важне, ради лакшег разумевања деце која су високосензитивна, како их препознати и како са њима радити.

Речи ауторке:

"ИНСПИРАТИВНИ СУСРЕТ ЗА ВИСОКООСЕТЉИВЕ

ПРИГРЛИ СВОЈУ СЕНЗИТИВНОСТ

Ваша животна прича:
Осећате јаче.
Често проживљавате нешто што други и не примећују.
Имате богат унутрашњи живот.
Веома сте креативни, интуитивни, духовни (можда).
Обично вам сметају бука, јаки мириси, гужва, синтетички материјали.
Много плачете. Или бисте волели да можете да се исплачете.
Имате утисак да сте једини на свету.
Прате вас епитети: сувише осећајн/осећајна, незрео/незрела, свилен/свилена.
Добродошли!
Добродошли у „клуб“ људи који су рођени са нервним системом осетљивијим од просечног. Шта то значи? Једноставно – њихов мозак ради мало другачије – а њихова сензитивност се не односи само на емоционалну, већ и на сензорну, телесну, енергетску...
Добрододошли на инспиративни сусрет намењен баш вама, нежнијим душама.
Причаћемо:
- Шта је висока осетљивост
- Како да је прихватимо
- Како да негујемо себе
Јер - свет баш није превише наклоњен високосензитвним људима. Али су они пуни потенцијала и фине енергије да му се прилагоде на свој начин и живе испуњено.
Очекујем вас.
Ја сам Весна Мирило, ауторка интернет страна Високо сензитивне особе и програма Пригли своју сензитивност.
Ја сам баш иста као и ви – високоосетљива. Новинарка по занимању, менаџер уметничке продукције по образовању, своје професионално и животно искуство окренула сам у једном смеру – да подстичем хиперсензитивне људе да прихвате своју обичну-необичну особину и остваре пуноћу живота.
Радујем се што ћемо се упознати."

______________________________________________________________________________________________________________

Пријем награђених просветних радника код председника општине Велико Градиште Драгана Милића, поводом Дана просветних радника

У свечаној сали  општине Велико Градиште дана 8.11.2018. године је, заједничким пријемом, обележен Дан ватрогасаца и просветних радника. Тим поводом, председник општине, Драган Милић, уручио је награде најуспешнијим радницима у протеклој години.  Наша колегиница, наставница разредне наставе Наташа Николић примила је награду, као признање за њен рад и допринос друштвеној заједници. Наташа Николић је  учитељица и ради у подручном одељењу Сираково. Са својим ученицима учествовала је у бројним активностима које се организују у школи и на многим такмичењима, представљајући своју школу у најбољем светлу.

______________________________________________________________________________________________________________

"Све што ткаш, везуј концем за небо"

"Све што ткаш, везуј концем за небо" Свечана академија поводом дана Наше школе одржана је у школској фискултурној сали, коју су приредили сви ученици од 1. до 8. разреда, из централне школе и подручних одељења, заједно са својим учитељима и наставницима, деца из вртића и наши ученици који су чланови КУД-а "Стишки бисери". Захваљујемо се бројним посетиоцима приредбе, што си својим присуством увеличали Наш Дан!

Фото албум Дан Наше школе 

Фото албум Наши гости

______________________________________________________________________________________________________________

Превенција вршњачког насиља

Сваки човек у детињству искуси неки вид насиља, било да је у улози вршиоца насиља, онај који трпи или је једноставно сведок насиља над неким другим. Насиље представља сваки облик понашања које има за циљ намерно повређивање или наношење бола, било психичког или физичког.

У нашој школи одржана је веома едукативна представа о насиљу међу децом која је за крај имала дијалог са професором Жарком Требјешанином, где је наравоученије било и порука сваком ђаку и детету: Кроз живот без насиља!

Дана 29.10.2018. године одржана је позоришна представа под називом "Зато што те се плашим" у реализацији програма Превенција вршњачког насиља, за ученике од 4. до 8. разреда. Проггам има за циљ да смањи стопу насиља међу децом, школског узраста. на начин да подиже свест и осетљивост на проблем, код ученика, наставника, стручних сарадника и родитеља. У другом делу програма,ученицима се обратио др. Жарко Требјешанин, професор и педагог, који је говорио о важности схватања дате теме, док је у трећем делу програма остварена интеракција између ученика и глумаца, у којој су ученици сугерисали глумцима како могу да реше конфликтне ситуације из представе.

Фото албум Превенција вршњачког насиља

______________________________________________________________________________________________________________

Посета Сајму књига у Београду

Ко казује много прича а нема ни грла ни језика?

Наравно... КЊИГА!

Ове године наши ђаци посетили су величанствени Сајам књига и увидели колико је читање драгоцено за свакога. Након Сајма, обузети лепотом приче и причања, обишли су Храм Светог Саве и обогатили се топлином душе.

Затим су њену праву улогу упознали у чувеној Народној библиотециу Београду, у којој су доживели незаборавно искуство у откривању тајни из света књига. Додирнувши завештање великих умова српске књижевности, као што су Црњански, Ракић, саслушавши беседе о њима и њиховом стваралаштву, вратили су се испуњени новим идејама.

27.10.2018. Наши ученици су, у пратњи наставнице српског језика Оливере Матић и педагога школе Љиљане Митић, посетили Сајам књига у Београду, Народну библиотеку и Храм Светог Саве.

Фото галерија Посета сајму књига у Београду

______________________________________________________________________________________________________________

Наша школа била је домаћин три семинара

У суботу 6.10.2018. године у нашој школи одржана су три семинара, у огранизацији Друштва учитеља општина Велико Градиште и Голубац. Том приликом угостили смо око 100 колега учитеља и наставника из Великог Градишта, Средњева, Голупца, Браничева и Раброва.

Теме семинара:

"Како у конфликтним ситуацијама са ученицима, колегама и родитељима"

"Диференцирани рад  у групама према нивоима постигнућа ученика"

"Упоришне тачке у настави математике"

______________________________________________________________________________________________________________

Дечја недеља "Моје је право да живим срећно и здраво"

 

У нашој школи, Дечја недеља је обележена бројним активностима, у којима су учествовали сви ученици. 1.10.2018. отварање Дечје недеље "Загрљај за одрастање без насиља", филм Хајди 2.10.2018. Настава у природи, једнодневни излет за све ученике Мајиловац-Лепенски Вир-Капетан Мишин Брег-Голубац-Мајиловац 3.10.2018. Предавање МУП-а "Упознајмо по лицију", креативно изражавање ученика на бетону "Обојимо наше двориште" 4.10.2018. Игре без граница 5.10.2018. Јавни час фолклора КУД "Стишки бисери"

Воше информација о догађају могу се наћи на нашој страници  

Фото галерија Дечја недеља "Моје је право да живим срећно и здраво"

______________________________________________________________________________________________________________

Игре без граница

Курјаче, 27.9.2018. године
Наша школа је била домаћин спортске активности "Игре без граница" коју је осмислило и годинама организује Друштво учитеља из Великог Градишта и Голупца. У пригодном спортском надметању ученици су обележили ЕВРОПСКИ ШКОЛСКИ ДАН СПОРТА.
У такмичењу су учествовали ученици млађих разреда, из Великог Градишта, Средњева, Голупца, Браничева, Раброва и Мајиловца.
Сви учесници су показали спортски дух, борбеност и истрајност у остваривању што бољих резултата. Прво место је освојила екипа из Великог Градишта, друго место екипа из Голупца, а треће место екипа из Раброва. 
Сви учесници игара, учитељи и родитељи обишли су манастир Нимник, који се налази у близини Курјача.

Фото албум Игре без граница 

Фото албум Манастир Нимник

______________________________________________________________________________________________________________

Вредне руке наших родитеља у подручном одељењу у Сиракову 26.9.2019. године

26.9.2018. Заједничка акција родитеља и помоћних радника на уређењу школског дворишта у Сиракову. Овом приликом им се захваљујемо на сарадњи!

Фото галерија ВРЕДНЕ РУКЕ НАШИХ РОДИТЕЉА - СИРАКОВО

______________________________________________________________________________________________________________

Стручно усавршавање запослених у нашој школи "Концентрацијом и мотивацијом до изузетности" дана 21.9.2018. године

"ДРАГИ ОДРАСЛИ, ПОШТОВАНЕ КОЛЕГЕ,

Упознајте се са новом методом проналажења изузетног својства чији поступци у великој мери доприносе јачању концентрације и подстицању мотивације. 
Уз нашу помоћ сазнајте како да пре свега себе, потом и Ваше најдраже у породици, па и Ваше ученике мотивишете не само за учење, већ и за живот."
аутор: мр Наташа Николић

Фото албум КОНЦЕНТРАЦИЈОМ И МОТИВАЦИЈОМ ДО ИЗУЗЕТНОСТИ

______________________________________________________________________________________________________________

Час Предузетништва 19.9.2018. год.

Среда 19.9.2018.

Час Предузетништва у нашој школи реализован је у сарадњи наставника ТИО Бранка Дејановића и учитељице Биљане Јовановић.

Таленат и веште руке наших ђака није омануо ни када треба да буду предузимљиви. Уз тимски рад и одличне смернице поменутих наставника, ученици су веома креативно и инспиративно сачинили веома корисне предмете за двориште наше школе – клупице и сто.

 Реализација часа десила се сасвим спонтано, када су наставник и учитељица препознали да би се наставне јединице које су планирали за тај дан могле лепо обрадити као Час Предузетништва.  Наставник ТИО је искористио леп јесењи дан да са својим ученицима обради наставну јединицу у школском дворишту. Његову замисао је подржала наша учитељица, која је такође  ангажовала  своје ученике да помогну својим старијим друговима. Како је реализација часа одмицала интересовање ученика је било све веће. Вредне мале руке вешто су обрађивале палете, са нестрпљењем ишчекујући резултат свог рада.

Обрадовани својим резултатом, његовим значајем, схватили су колико сам рад и залагање може да допринесе нечему корисном за човека.

Фото галерија Час  Предузетништва 

______________________________________________________________________________________________________________

Вредне руке наших родитеља у подручном одељењу у Курјачу

Вредне руке родитеља ученика подручног одељења у Курјачу, прискочиле су нам у помоћ, да спремно дочекамо наше ученике! Заједно са помоћним радницима наше школе средили су школско двориште и офарбали справе за игру. Наша школа спремно дочекује госте који ће учествовати на такмичењу "Игре без граница". Овим путем им се захваљујемо на подршци и сарадњи.

Фото галерија Припрема школе у Курјачу за нову школску годину

Фото галерија Школско двориште у Курјачу 

______________________________________________________________________________________________________________

Час Слободних активности ученика млађих разреда 18.5.2018. године

Ученици млађих разреда са својом учитељицом Биљаном Јовановић  и полазници ПУ "Мајски цвет" засадили су цвеће у дворишту школе, које су поклонили својој школи. Том приликом су повезали знања из Света око нас са конкретним стварима и појавама у природи. Применили су стечена знања о значају земљишта, воде, сунчеве светлости и топлоте за биљке, деловима биљке, врсти украсних биљака и њихов значај за околину.

______________________________________________________________________________________________________________

Креативна радионица "У част планете Земље"

Дана 17.5.2018. године у ОШ "Вук Караџић" у Мајиловцу одржана је креативна радионица "У част планете Земље".

У оквиру радионице, ученици старијих разреда припремили су презентације и демонстрације за своје млађе другове. 

Ученици млађих разреда су присуствовали часу географије, где су их дочекала наставница Бранкица Вучковић и ученици 5.,7. и 8. разреда.  Упознали су се са лепотама наше планете и планом и пограмом Географије као предмета.

На часу Биологије ученике млађих разреда дочекали су ученици 6. разреда и наставница Катарина Ацић-Ђорђевић. Ученици су  погледали презентацију о предмету проучавања Биологије и упознали су се са најинтересантнијим наставним средствима.

Креативна радионица завршена је на задовољство гостију, презентатора и реализатора, што говоре насмејана лица наших ученика!

______________________________________________________________________________________________________________

Крос РТС-а 11. мај 2018. године

„У здравом телу – здрав дух!“

Да је ова изрека истинита доказују и дешавања у оквиру физичких активности, у којима и наша школа верно учествује!

Поводом Кроса РТС-а, наши ученици су, са великим одушевљењем и жељом, учествовали у такмичењу тела и духа, у надметању у брзом и истрајном трчању. Да би се дошло до циља, потребно је не само издржљивост и брзина, већ и здраво стање духа и ума, као и одређена техника и тактика у трчању, а то наши ђаци знају! Слике говоре више од речи, а и резултати!

______________________________________________________________________________________________________________

Професионална орјентација ученика 8. разреда

 У  склопу програма професионалне оријентације, ученици осмог разреда заједно са својом разредном Валентином Симић  су посетили Средњу школу у Великом Градишту. Директор школе и његови сарадници су одржали презентацију у свечаној сали школе и упознали су ученике са свим могућностима које нуди та школа.Након презентације, наши ученици су обишли и библиотеку школе као и учионие, кабинете за туристичког техничара и кувара.  По завршетку обиласка средње школе ученици су се вратили кућама пуни позитивних утисака али и лепих успомена на пријатно дружење.

Књига солидарности 28.3.2018. године

Велики Гете давно је записао у свом „Фаусту“ да нас несебична дела чине великима и спасенима!

Радио Београд је у овој години организовао хуманитарну акцију „Књига солидарности“ у којој се прикупљене књиге донирају  библиотекама и школама Србије, ради увећања библиотечког фонда. Доказ да постоје срдачни људи који брину и о ђацима у сеоским срединама, о њиховом образовању и књижевном богаћењу духа јесте долазак ове акције и на наша врата!

Донирано је око 1000 књига нашој библиотеци. Ученици наше школе припремили су занимљиву и веселу приредбу за драге нам госте, како бисмо захвалили овој акцији Радио Београда, посебно уреднику Михаилу Шћепановићу који предводи овај тим, на уважавању и хуманости. Такође, и наша школа је донирала књигу овој акцији, да искаже солидарност на делу.

______________________________________________________________________________________________________________

Креативна радионица 16.3.2018. "Обојимо нашу школу"

Ђаци – креативци пожелели су да улепшају дворе своје школе!

Да зидове простране оживе и и прославе! А славу ће стећи кад нам гости дођу, када важним ходом ходником прођу!

Пред посету екипе РТС-а, поводом хуманитарне акције „Књига солидарности“  у организацији екипе Радио Београда, ученици наше школе кроз креативну радионицу уредили су хол школе.

У тој радионици забавили су се, поред ђака, и њихове маме и учитељице. Радионица је организована у централној школи у Мајиловцу, и подручним одељењима у Сиракову, Курјачу и Ђуракову.

То што су креирали насмејани, срећни,

слике ће вам рећи!

______________________________________________________________________________________________________________

Дан школе

Дан школе одржан је 4.11.2017. године. Ове године тема  Дана школе била је  „СВУДА ПОЂИ, КУЋИ ДОЂИ“.  Ова тема осмишљена је тако да се путем маштовитог и креативног путовања кроз земље света, као у комедији Бранислава Нушића „Кирија“, прикаже најзанимљивија страна тих земаља. 


XX година постојања Друштва учитеља општина Велико Градиште и Голубац

 

Поводом јубилеја, XX година постојања Друштва учитеља општина Велико Градиште и Голубац, 7.10.2017. године, организована је академија у свечаној сали Гимназије у Велико Градишту. Нашу школу представили су ученици од првог до четвртог разреда из подручног одељења Сираково. Ученици су за госте, из разних крајева Србије, одиграли „Коло краљице Драге“. 

Дечјa недељa 2-8. октобар 2017. године

Школа је у оквиру Дечје недеље, 5.10.2017.год. организовала, представу „Весело позорје“. Актери ове представе, Елизабета Ђорђевска и Веселин Стијовић, су глумци Позоришта на Теразијама из Београда. Представа има комичан карактер, тј. сцене које се играју презентују наша три велика писца – комедиографа, три великана српске књижевности: Нушића, Сремца и Ћопића у свој својој величини.

_____________________________________________________________________________________________________________

Представа у школи


Игре без граница

 

Једна од активности у раду друштва, јесу „Игре без граница“. Ове школске године, школа домаћин била је ОШ „Иво Лола Рибар“ у Велико Градишту. Игре су одржане 30.9.2017. године у спортској хали у Великом Градишту.

Као и сваке школске године, наша школа учествује у активностима које организује Друштво учитеља општина Велико Градиште и Голубац.

„Игре без граница“ је активност у којој се ученици од првог до четвртог разреда екипно такмиче у спортским играма и вештинама. У играма учествује шест школа општина Велико Градиште и Голубац.

Наша школа заузела је треће место на такмичењу игара. Ученици су награђени лоптом.

Матурско вече 11.6.2017.

Угледни час из Математике наставника Бранкице Макуљевић

Прослава Школске славе

Дружење ученика и њихових наставника у школском холу, уз пригодну музику и послужење

"ДОШЛО ДОБА ДА СЕ ЗНАЊЕ ПРОБА" 6.11.2016. године

Дечја недеља

____________________________________________________________________ 

  У Основној школи „Вук Караџић“ у Мајиловцу у периоду од 6. до 12. октобра одржана је Дечија недеља по слоганом „Свако дете срећног лица чува једна породица“.Посебна пажња посвећена је оснаживању породице и подстицању климе за остваривање права сваког детеа да одраста у породичном окружењу.

1. дан

Отварање Дечије недеље – Изложба породичних слика

2.дан

- Презентација сарадња школе са породицом – Учешће родитеља 1. и 5. разреда ,њихових разредних старешина и педагога школе

-упис ученика 1. разреда у библиотеку

3. дан

Мостови међу генерацијам

Дружење деце и родитеља кроз размену стваралачких активности (прича родитеља о различитим занимањима којима се баве,како деца помажу у пословима у породици,представљање старих предмета који су се користили у породици,а који ће се наћи на изложби за Дан школе)

4.дан

Добра играчка

Креативна радионица за израду играчака од природних материјала (израда колажа, мозаика на задату тему)

5. дан

Деца – деци

Акција солидарности

 ______________________________________________________________________________________________________________ 05.12.2014.године Ученици старијих разреда (5.-8.) постили су Фестивал науке у Београду.Овом приликом ученици су посетили штандове на којима су извођени различити експерименти ,а у складу са наставним планом и програмом.

07.11.2014.године Дан школе –Одржана је свечана академија чија је тема била СМЕХ ЈЕ ИЗВОР РАДОСТИ, ОСМЕХ ЈЕ ДАР МЛАДОСТИ у спомен на 100  годишњицу од  рођења Бранислава Нушића са пригодним активностима поводом обележавања Дана школе

 

08.12.2014.године у школи је за све ученике од 1. до 8. разреда одржана представа „Том и Џери

______________________________________________________________________________________________________________

 

Дан сећања на жртве у саобраћају. Предавање је организовао наставник Техничког образовања Бранко Дејановић

У периоду од 17.11. до 21.11. 2014.године била је недеља посвећена жртвама саобраћајних незгода.Према утврђеном програму сваког дана у току ове недеље одржавана су предавања и друге активности о безбедности у саобраћају.

______________________________________________________________________________________________________________

 

Крос РТС-а 10.10.2014. године у централној школи у Мајиловцу организовале су наставница Физичког васпитања Весна Илић Радуловић и учитењица Биљана Јовановић, уз помоћ свих наставника предметне наставе. Крос је одржан и у подручним насељима у организацији учитеља.